Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σπάνιο ιστορικό ηχητικό τεκμήριο


Παύλε καπετάντσε...

Το τραγούδι αναφέρεται στον Μακεδονομάχο ήρωα Παύλο Μελά από γηγενείς δίγλωσσους Μακεδόνες από το χωριό Λευκάδια (πρώην Γκολεσάνη) Νάουσας.

Είναι ένα ιστορικό ηχητικό τεκμήριο που καταμαρτυρά τα εθνικά πιστέυω των γηγενών σλαβόφωνων Μακεδόνων της εποχής εκείνης.

Το τραγούδι αυτό εκθέτει τους Βούλγαρους που προσπάθησαν εκείνα τα ταραγμένα χρόνια να εκμεταλλευτούν το γλωσσικό αυτό ιδίωμα και να προσηλυτίσουν τους Μακεδόνες και να τους αποκόψουν από τον Ελληνισμό.

Επίσης εκθέτει και σήμερα τους Σκοπιανούς και ομοϊδεάτες τους που προσπαθούν να πείσουν τους γηγενείς Μακεδόνες ότι ο Παύλος Μελάς και οι λοιποί Μακεδονομάχοι από την νότια Ελλάδα ήταν εχθροί τους. 

Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:



(Κάποια μικρολαθάκια στην μετάφραση είναι άνευ σημασίας)


1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb:
    Εntopios Macedonia: Πολύ σημαντική καταγραφή...Θυμάμαι όταν ανέβηκε το βίντεο αυτό...οι γνωστοί-άγνωστοι φίλοι του ψευτομακεδονισμού εντός Ελλάδας "έτρεξαν" να δικαιολογηθούν προς το "ποίμνιο" τους ότι το τραγούδι ανεφέροταν σε άλλο Παύλο Καπετάνιο...φυσικά από κακή τους τύχη δυο που τραγουδούν στο βίντεο ήταν τότε που ανέβηκε το βίντεο εν ζωή(εύχομαι και σήμερα...και όποιος θέλει ας το ερευνήσει) και κατ' επανάληψη δήλωναν ότι τραγουδούσαν για τον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ (μαρτυρία του εγγονού τους).Οπότε άλλη μια διαστρεύλωση πήγε ΠΕΡΙΠΑΤΟ...Καλά είναι τέτοιες καταγραφές να δημοσιοποιούνται και να μην παραμένουν κλειστές σε κάποια συρτάρια.
    Απάντηση: Οι σκοπιανολάγνοι προπαγανδιστές εκτός από άσχετοι είναι και ανόητοι. Είχα δει πριν από καιρό το σχόλιο ενός τέτοιου ερασιτέχνη ψεύτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι αναφέρεται στον "γνωστό οπλαρχηγο Πάβλε καπετάντσε-Πάβλε Κονικόφσκι από το χωριό Δυτικό Πέλλας". Ο ...πολύ γνωστός αυτός κομιτατζής είναι ανύπαρκτος. Στην βουλγαρική Βικιπαίδεια αναζήτησα πληροφορίες για το Δυτικό (Кониково) και τις προσωπικότητες που κατάγονται από εκεί. Αναφέρονται 6 Έλληνες μακεδονομάχοι και 2 Βούλγαροι κομιτατζήδες και 1 εξαρχικός Βούλγαρος παπάς, οι Лазо Трайков (1877 - ?), Павел Граматиков (? - 1902), Павел Божигробски (? - 1871). Τα στοιχεία προέρχονται από την Γενική Διεύθυνση Αρχείων της Βουλγαρίας (έκδοση 2006). Προφανώς ουδείς Κονικόφσκι υπήρξε, και σίγουρα θα είχε το επίθετο Κονίκωφ και όχι το σκοπιανό Κονικόφσκι! Τέλος, εάν ακούσει κάποιος τα λόγια του τραγουδιού δεν χρειάζεται να είναι μεγαλοφυία για να καταλάβει ότι αναφέρεται στον Παύλο Μελά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν επιτρέπονται σχόλια σε γκρήκλις. Καλύτερα να έχουμε ορθογραφικά λάθη παρά να καταστρέφουμε την γλώσσα μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχαία Μακεδονία

Αρχαία Μακεδονία